Menu

Iedereen kan toch wireframen?

Written by on Leave the first reply.

Iedereen kan vrij eenvoudig een website of applicatie uittekenen in een wireframetool. Hier ligt ook het gevaar, omdat een interface designer andere keuzes maakt dan bijvoorbeeld een projectmanager. Een interface designer heeft de kennis van zaken en kan daardoor tot betere oplossingen komen.

Wireframes zijn het middel

Wireframes of schetsen zijn slechts het middel. Het gaat juist om de ideeën en gedachtes erachter. Waarom maak je een keuze? Alleen de interface designer kan dat uitleggen en goed overbrengen naar de klant.

Designer vs. Project manager

Door middel van een interview stellen we vast welke functionaliteit de website moet hebben. Juist de interface designer moet dit doen. Hij stelt andere vragen dan een projectmanager. Deze zijn veel meer gericht op het doel achter de functionaliteit in plaats van het verkopen van onderdelen. In mijn werkverleden gebeurde dat regelmatig. Zonder in al te veel detail te treden merkte ik dat het nadelig was.

Ander voorbeeld: een interface designer vraagt welke beleving de website of applicatie moet hebben om een optimale user experience te krijgen. Met deze informatie maak je de structuur en indeling van de pagina’s. Je bepaalt wat essentieel is en wat eventueel weg kan. Het doel is altijd om de bezoeker sneller en eenvoudiger zijn/haar doel te laten bereiken.

Vertaalslag

De belangrijkste taak is dus de vertaling van de wensen van een klant naar een resultaat dat ook aansluit bij het doel van de gebruiker. De interface designer heeft hiervoor de kennis en kan deze vertaalslag het beste uitwerken.

Wireframes in de toekomst

Wat is een wireframe in de toekomst nog waard? Je schetst niet meer voor één apparaat, maar voor een heel arsenaal aan apparaten waar de uiteindelijke website op getoond gaat worden. Ga je dan meerdere wireframes maken, of wordt het tijd voor responsive wireframing?

Hieruit blijkt dat het steeds belangrijker wordt dat jij als interface designer bij de klant zit. Want jij bent de expert op het gebied van responsive.

Conclusie

Het is belangrijk dat de interface designer altijd direct contact heeft met de klant. Juist de interface designer kan de vertaalslag maken van schets tot uiteindelijk een goede interface.

Om ook in de toekomst dicht bij de werkelijkheid te blijven zijn wireframes misschien niet het juiste middel meer. Nieuwe manieren moeten hun intrede doen om een representatief beeld te geven voor meerdere apparaten. Dit zal voornamelijk de taak van de interface designer zijn, en betekent dat het contact met de klant alleen nog maar belangrijker wordt.

Check how we work — Liked this post? See how we put it to practice.

Leave your reply

 • We won't publish your e-mail address, we only use it for verification purposes.

Related blogs

 • Who dares? Workspace for rent at a wolf pack

  by Aljan Scholtens studio-wolf
 • Refresh: the meetup for designers and front end developers

  by Aljan Scholtens studio-wolf
 • Whitespace: the most important design tool

  by Kris de Jong design
 • How social media got our wolf back

  by Tim Sluis studio-wolf
 • Story telling culture

  by Tim Sluis studio-wolf

Dive into history! — Show all 54 posts in 6 years.