Menu

Interface design verandert

Written by on Leave the first reply.

De complexiteit van interface design groeit door het toenemende aantal apparaten dat gebruikt maakt van het web. Als designer krijg je meer verantwoordelijkheid en wordt er meer van je verwacht. Wat is interface design precies, en wat verandert er?

Interface design

Interface design, ook wel user interface design of user interface engineering genoemd is het ontwikkelen van een interface met alle gevolgen van dien. Het feit dat interface design in verband wordt gebracht met engineering geeft al aan dat het hier niet alleen om ontwerpen gaat, maar ook om het technische aspect waarmee je een interface werkbaar maakt.

Van begin tot eind kan men globaal de volgende stappen onderscheiden: analyse, interaction design, grafisch design en engineering.

Vroeger was alles makkelijk

Vroeger was interface design eenvoudig. Het was mooi als je er wat gevoel voor had, maar ondanks dat lieten veel mensen zich niet tegenhouden. Je deed je ding in Photoshop en liet het vervolgens slicen/HTML’en door iemand anders. Klaar is Kees.

Veel kon er niet mis gaan. Browsers konden nog niet veel. Je liet slechts een één op één slice maken van je ontwerp. Men bekeek de interface op een desktop PC, dus zolang de resolutie niet te hoog was, dan was er niets aan de hand.

Nu zijn grafische skills niet meer genoeg

Eigenlijk verandert er wezenlijk niets aan het vakgebied van een interface designer. Tot op heden moeten dezelfde stappen worden genomen. Maar een ding is zeker: met de komst van responsive web design is het vak opslag een stuk technischer. Laat staan dat sinds het doorbreken van Javascript en HTML5 het internet een stuk dynamischer is. Je levert geen platte website of web-applicatie meer, maar veel meer.

Design, HTML5, CSS3 en Javascript zijn inmiddels zo hecht met elkaar verbonden dat je dit als interface designer niet meer los van elkaar kunt zien. Interface design omvat steeds meer ‘onzichtbare’ details. Denk onder andere aan animaties, dynamische inhoud, uitklap onderdelen, maar ook het weergeven van een interface op allerlei apparaten (waarvan je inmiddels niet meer weet hoe groot de schermen zijn).

HTML/CSS’en of niet?

Slechts een afbeelding ontwerpen zit er dus niet meer in. Die afbeelding omvat namelijk niet alle details van je interface. Daarnaast ga je ook niet voor alle mogelijke apparaten een apart ontwerp maken.

De grote vraag is: hoe weet de slicer hoe jij de interface bedoelde op een Nokia Lumia? Dat klopt: niet. Dat weet alleen jij als interface designer, al dan niet onbewust. Alleen jij weet hoe de elementen met elkaar samenhangen en hoe ze samen de balans en beleving vormen.

Moraal van dit verhaal: om echt mooie dingen te maken, moet je dus zelf HTML/CSS kennis in huis hebben. Heb je dat niet, dan mag je wel verdomd goed communiceren met de persoon die de engineering van je interface doet. Die persoon voelt namelijk niet wat jij als ontwerper voelt. En daardoor heb je een aanzienlijke kans dat je die o-zo-belangrijke details gaat missen.

Meer diversiteit in de toekomst

Het ergste is nog niet voorbij. De komst van bijvoorbeeld internet TV doet er nog een schepje bovenop. Vanaf dat moment moet je opeens in de breedte gaan werken, in plaats van de hoogte. Weer een hele andere uitdaging, waar jij als oorspronkelijke designer de oplossing ongetwijfeld al in je hoofd hebt.

Als interface designer zal je jezelf meer technieken (en ook slimmere technieken) eigen moeten maken. Een interface is niet meer één design: het is een bepaalde beleving waar dezelfde harmonieuze samenhang tussen elementen terug moet komen op welke schermgrootte dan ook, en in welke browsers dan ook. Dat weet jij als designer, en daar kan geen slicer tegenop.

Hoe doen wij dat

Recentelijk hebben we bij Studio Wolf ons nieuwe stappenplan gelanceerd. Hier zie je ons antwoord op deze uitdaging.

Check how we work — Liked this post? See how we put it to practice.

Leave your reply

 • We won't publish your e-mail address, we only use it for verification purposes.

Related blogs

 • Who dares? Workspace for rent at a wolf pack

  by Aljan Scholtens studio-wolf
 • Refresh: the meetup for designers and front end developers

  by Aljan Scholtens studio-wolf
 • Whitespace: the most important design tool

  by Kris de Jong design
 • How social media got our wolf back

  by Tim Sluis studio-wolf
 • Story telling culture

  by Tim Sluis studio-wolf

Dive into history! — Show all 54 posts in 7 years.