Wat mij kan tegenhouden om een startup te beginnen

Waarom denk ik dat ik een succesvol eigen product neer kan zetten? Nou, eerlijk gezegd denk ik dat niet. Het is het avontuur zelf dat de moeite waard is. Ik had altijd het idee dat het einde van de rit de moeite waard zou zijn. Maar wat als je daar nou niet terecht komt? Mooi zonde als je dan je tijd hebt verdaan. Aan de andere kant kun je de stap ook niet nemen om een startup te beginnen. Dan had ik voor lange tijd hetzelfde werk gedaan. Oprecht, helemaal niets mis mee, dat is ook veel waard. Maar ik hou van af en toe wat verandering en uitdaging.

Oké, even terug naar dat avontuur. Als je gaat beginnen met het idee om een eigen product (of bedrijf) te gaan creëren, dan geeft dat zowel stress als motivatie met zich mee. De stress heeft vaak te maken met een aantal zaken.

Geld

In mijn leven probeer ik mijn maandlasten zo laag mogelijk te houden, omdat ik het gevoel van vrijheid altijd wil hebben. Zijn mijn maandlasten een stuk hoger, dan verdwijnt dat gevoel. Op zo’n moment zou ik het risico niet durven nemen en blijf ik het liefste zitten waar ik zit. En dat is echt jammer. In veel gevallen is geld de grootste strubbeling om te gaan ondernemen. Vaak hoor je dan om je heen dat je naast je gewone baan hard moet werken in de avonduren om het van de grond af te krijgen. Leuk, maar met bijvoorbeeld kinderen een stuk minder leuk.

Een andere combinatie is deeltijd werken voor een baas en de overige tijd werken aan je eigen product of onderneming. Dit heb ik een jaar lang gedaan een paar jaar terug. Ik wilde destijds kijken of ik geld kon verdienen met landschapsfotografie. Hele leuke tijd, en de combinatie werkt echt prima. Maar ik was alsnog blij dat mijn maandlasten laag waren. Pak je het echt groot aan, dan is een investeerder ook een goede optie, hier heb ik zelf minder ervaring mee. Kortom, geld speelt een grote rol.

Ego

Bang zijn om te falen is in onze maatschappij een groot ding. Zoals iedereen wel weet merken velen bepaalde druk van onder andere social media. Het gras is altijd groener aan de andere kant, en je wilt niet dat het gras bij jou geel zou gaan worden. We weten stiekem ook wel dat het perfecte leven van iemand op Instagram niet perfect is, ze posten gewoon nooit het gele gras. Het gaat niet alleen om social media. In veel gewone gesprekken praat je niet altijd over de mindere dingen in het leven, vooral de goede dingen worden benoemt.

Als je begint aan je onderneming neem je best wat risico. Als het dan niet lukt, ben je waarschijnlijk best wat geld en tijd kwijt. Maar voor sommige is het falen nog het ergste, je lijkt dan niet zo perfect meer.

Het feit is dat anderen vaak niet zo over je denken, zij hebben veelal respect voor je omdat je er überhaupt aan begint. Het zijn je eigen gedachten, je eigen conditionering die dit bij je naar boven halen. In feite houd je jezelf tegen om te doen wat je zou willen doen. En je maakt er een verhaal van in je hoofd dat dit (onder andere) door de mensen om je heen komt.

Daarnaast is de toekomst in zekere zin altijd onzeker. We weten niet of het product of de onderneming gaat slagen. Daarin zit vaak de verkramping, we denken vaak dat het allemaal gaat om het resultaat. ‘Als het lukt heb ik geen geldproblemen meer’, ‘als het lukt vind iedereen mij succesvol’. Wat nou als we deze gedachten los zouden laten, en vooral gaan genieten van het proces. Denk aan het plannen, de gesprekken met mensen, ontwerpen van het product en ga zo maar door. Als we nou meer genieten van het proces, krijgt het product of de onderneming sowieso beter de aandacht. En wie weet slaagt het product dan wel. En zo niet, dan is het toch een bijzondere rollercoaster geweest die je je leven niet meer gaat vergeten.

Ik probeer het avontuur meer te omarmen, op een rustige manier, zonder teveel verkrampen bij waar het naar toe zou moeten gaan. Ik word er een blijer en kalmer mens van, beter voor de mensen om me heen, en vooral voor mezelf.

Reageren? Stuur me een berichtje via aljan@studiowolf.com of twitter.com/aljanscholtens.